Panonska minijatura

U Dunavskom umetničkom izlogu u Makedonskoj ulici u Beogradu u ponedeljak, 28.oktobra, biće otvorena slika "Panonska minijatura" iz kolekcije galerije "Babka" u Kovačici.

Kako je vlasnik galerije Pavel Babka rekao Tanjugu, izložbu će otvoriti ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo i generalni direktor kompanije "Dunav osiguranje" Marko Ćulibrk.

Na izložbi će biti predstavljene 72 minijature 22 autora naivnog slikarstva iz Kovačice i okoline.

Izložba će trajati do 18. novembra.
 
pozivnica
 

Suština izložbe je da javnosti predstavimo projekat "Panonska minijatura" koji će 10. februara 2014. biti predstavljen u Generalnom sekretarijatu UNESCO u Parizu, 21. februara povodom svetskog dana maternjeg jezika u Kovacici, u aprilu u Rimu i do kraja 2014. u Briselu, rekao je Babka.

Izložba će istovremeno biti i na "točkovima", u vozilima gradskog prevoza, tako da će Beograđani biti u prilici da vide dela slikara naivaca iz Kovačice. Ova izložba će trajati do kraja decembra, a u autobusima će biti predstavljena 63 dela 63 slikara slovačkih naivaca u Srbiji. Ovih 63 slikara je uvršteno i u katalog Словачко наивно сликарство у Србији - колекција Галерије Бабка Ковачица, koji je nedavno štampan a njegova elektronska verzija je objavljena na sajtu Galerije Babka: http://www.babka.rs/sr/index.php/knjige/14-2013-10-01-01-09-30

Galerija Babka je 2001. godine, u okviru Etno centra „Babka", proglašena od strane Uneska za svetski centrar izdavačke delatnosti o naivnom slikarstvu.