Kovačička naiva - nematerijalno nasleđe
 
Centar za nematerijalno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu krajem 2012. godine predstavio je Nacionalni registar sa 27 domaćih kulturnih vrednosti koje Srbija mora da zaštiti i sačuva im autentičnost. Na spisku su neki tipični običaji, muzika i umetničko stvaralaštvo, između ostalog i naivna umetnost Slovaka iz Kovačice.
 
 
Zahvaljujući tome, i kovačičko slikarstvo će moći da konkurišu za uvrštanje na listu svetske kulturne baštine i da se nađe na listi UNESCO-a . Pored slikara, koji su izgradili kovačičku prepoznatljivost, zasluga za ovu specijalnu ocenu kovačičke naive pripada i Pavelu Babki.
 
Pavel Babka, direktor i vlasnik Galerije Babka Kovačica, 20 godina se zalaže da se kovačička naiva svrsta na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO. U poslednjih nekoliko godina aktivnosti u tom pravcu je intenzivirao i organizovao izložbe (dva puta i u sedištu Evropske komisije u Briselu ), kao i razne seminare i stručne skupove .
 
"Ako rado osluškujete tišinu, ravnicu, ako vas inspirišu beskrajna kukuruzna i suncokretova polja , ako volite zvuke violine, lepotu konja i životinja na seoskom dvorištu, ako ste iskreni poklonici naivne umetnosti, ako vam pružaju radost cveća i sunce; ako volite da sanjarite, ako volite da ljubite, ako vam je potrebna uteha, inspiracija; ako ste sačuvali dete u sebi - ja znam gde treba da idete, znam takvo mesto. Tamo veliko postaje veće, malo još manjim, crveno crvenijim, ljudi su još više ljudskiji. To je Kovačica ...
 
... Zato je Srbija podržala slovačko naivno slikarstvo i svrstalo ga na reprezentativni spisak nematerijalne kulturne baštine kao neodvojive i izuzetno vredne kulturne baštine Srbije " , Rekla je ambasador Republike Slovačke u Srbiji Radmila Hrustanović.